Beskyt dig mod spyware

PC-sikkerhed: Spyware

Beskyt dig mod lurende øjne i form af spyware.

Hvis du har en følelse af, at du ikke er alene, når du sidder foran din PC, så er det ikke sikkert, at du er paranoid. På langt de fleste private computere kan man finde spyware, der holder øje med, hvad der sker på skærmen.

Spyware er egentlig et vidt begreb. Det dækker over "uskyldige" programmer, der holder øje med, hvilke reklamer du har set, så det hele tiden kan præsentere nye reklamer for dig - fx i et reklamebetalt program. Andre spywareprogrammer åbner uønskede pop op-vinduer med reklamer. Og atter andre sender oplysninger ud til producenten om din brug af computeren.

De allerværste af slagsen - også kaldet keyloggere - holder øje med dine tastetryk, så de fx kan sende din adgangskode til netbanken tilbage til en hacker, som med glæde hjælper dig med at tømme din bankkonto.

Sådan kommer spyware ind på din PC

Egentlig er det forholdsvis nemt at undgå spyware - du skal bare lade være med at installere den slags! Langt det meste spyware er nemlig programmer, du selv installerer. I de fleste tilfælde bliver du endda rent faktisk oplyst om spyware, når du installerer et program. Dog kaldes den sjældent spyware, men nærmere partnerprogram eller lignende.

Nu skrev jeg "forholdsvis nemt", og det er måske at tage munden lidt for fuld, for nogle gange gemmes oplysningen om spyware langt nede i den licensaftale, du skal godkende under installationen. Og den slags licensaftaler er ofte på engelsk og ikke altid lige nemme at forstå - heller ikke for dem med engelsk som modersmål.

I sjældne tilfælde kan spyware blive smuglet ind sammen med et andet program, uden der står noget i licensaftalen eller andre steder. Og i andre sjældne tilfælde kan du få installeret spyware, blot du besøger en hjemmeside.

Pas på pirater

Den indsmuglede spyware installeres oftest sammen med programmer, du har hentet fra hjemme­sider med pirat­kopierede programmer - piraten har pakket en lille "bonus" ned sammen med det piratkopierede program.

Det er også oftest den slags hjemmesider, der forsøger automatisk at installere spyware og andre slemme programmer, blot du besøger hjemmesiden. Den automatiske installation kan især være et problem, hvis du stadig bruger Internet Explorer 6. I mere moderne browsere, vil du normalt ikke få installeret programmer bag din ryg.

Det kan være en god ide at installere et antispywareprogram, men betragt det som en slags bagstopper. Lad være med at installere revl og krat fra luskede hjemmesider, fordi du tror, at du nu er sikker. Du kan nemlig ikke være sikker på, at dit antispywareprogram fanger al spyware.

Typiske tegn på, at du har fået spyware

Du kan dog sagtens have spyware, selvom din PC ikke lider af ovenstående symptomer. De værste spywareprogrammer prøver at gå meget stille med dørene for ikke at afsløre sig selv.

Ikke al spyware er uønsket

I nogle tilfælde er du måske villig til at acceptere spyware mod at få en funktionalitet, som du ikke kan finde i andre programmer. Fx indeholder mange af de populære fildelingsprogrammer spyware.

Hvis du absolut ikke kan undvære et program, der indeholder spyware, kan du prøve at forhindre spywaren i at sende sine rapporter hjem ved at bruge en firewall.

Hvis du har fået uønsket spyware

Spyware af den mere "uskyldige" slags kan du fjerne manuelt eller ved hjælp af et antispywareprogram. Men hvis du har fået installeret et af de mere slemme programmer, som fx en keylogger eller et program som åbner en bagdør på din PC, så kan du nemt risikere, at der også er kommet andet slemt ind på PC'en. Og så bør du reelt formatere din harddisk, geninstallere Windows og genindlæse dine data fra en backup.

Hvis du ikke har lyst til at starte forfra, eller hvis du ikke har fået lavet en backup, så sørg i det mindste for at skanne din PC med flere forskellige antispywareprogrammer og også gerne antivirusprogrammer og programmer til at fjerne root-kits. Og vær opmærksom på, at du trods den opfattende skanning ikke kan være helt sikker på, at alt er fjernet.

Undgå spyware

Antispywareprogrammer

Der findes utrolig mange programmer, der tilbyder at hjælpe dig mod spyware. Både gratis programmer og købeprogrammer. Og det er ikke altid købeprogrammerne er bedre end de gratis programmer.

Der er lavet mange test af spywareprogrammer, og det er normalt aldrig det samme program, der vinder hver gang. I én test kan et program ligge forrest i feltet, mens det i en test året efter kan ligge sidst eller midt i feltet. Du kan altså ikke altid gå ud fra, at en testvinder sidste år også er det bedste program i år, så tag den slags test med et lille forbehold.

Du bør kun benytte ét antispywareprogram ad gangen, da de kan genere hinanden. Du kan sagtens have flere installeret samtidig, men sørg for, at du kun har ét kørende ad gangen.

Windows Vista har et indbygget gratis antispywareprogram i form af Windows Defender, der også kan downloades og installeres på Windows XP. Programmet er kommet skidt fra start, idet stort set alle test har fastslået, at det er ubrugeligt. Nu er programmet ikke så nyt mere, så måske Microsoft har fået bedre styr på det. Men én ting er programmets evne til at finde og fjerne spyware, en anden programmets egen spionering.

Når du bruger Windows Defender, vil Microsoft tilbyde dig medlemskab af SpyNet, der er et netværk til indsamling af oplysninger om skadelige programmer. Det lyder meget tilsforladeligt og såmænd også fornuftigt, men hvis du læser betingelserne for SpyNet, vil du opdage, at der bliver indsamlet og sendt flere oplysninger om din brug af PC'en end de fleste spywareprogrammer gør. Alene af den grund vil jeg fraråde Windows Defender.

I vore dage indeholder alle antivirusprogrammer også antispyware, så tjek også siden Virus. Hvis du ikke har et sikkerhedsprogram med indbygget antispyware, og du leder efter et selvstændigt program, så tjek SuperAntiSpyware, der findes i en gratis udgave, der er ganske skrap til at fjerne spyware. Købeudgaven kan desuden ligge i baggrunden og forhindre spyware i at blive installeret.

Et andet godt program til at fjerne genstridig spyware og andet snavs er Malwarebytes, der ligeledes findes i både en gratis udgave og en købeudgave. Også her er forskellen, at købeudgaven kan forhindre snavset i at blive installeret.

Det danskudviklede antispyware-program Anti Explorator er også værd at fremhæve. Udviklerne bag programmet har blæst til angreb imod alle typer af spyware, malware og ondsindede former for utøj på din computer. Som revolutionerende i branchen får du lokal dansk support og hurtig svar på dine spørgsmål og hjælp til at sikre din computer imod online trusler..

Jeg har lavet en sammenligning af forskellige antivirusprogrammer og sikkerhedspakker, den kan du finde på Ludvigs Hjørne.

Bemærk, at antispywareprogrammer ikke købes som de fleste andre programmer. I stedet tegner du typisk et abonnement, der skal fornyes hvert år. Abonnementet dækker jævnlig opdatering af spywaredefinitioner, så programmet også kan fange ny spyware.

Du kan også få et antispywareprogram som en del af en sikkerhedspakke; du kan læse om sikkerhedspakker på forsiden.

Falske programmer

Vær opmærksom på, at der findes falske antispywareprogrammer. De finder spyware på din PC, selvom der ikke er nogen spyware, og de tilbyder at fjerne den ikke-eksisterende spyware - men du skal lige betale først. Nogle af dem indeholder endda selv spyware. De legitime programmer vil typisk lade dig fjerne eller uskadeliggøre spyware i programmets prøveperiode. De programmer, jeg nævner her på siden og på ovennævnte side med sammenligning af sikkerhedsprogrammer, er selvfølgelig alle sammen legitime programmer.

Til toppen af siden