Sådan handler du sikkert på nettet

E-handel er et voksende fænomen, og flere og flere befolkningsgrupper har efterhånden stiftet bekendtskab med at e-handle. Det betyder også, at der desværre er en voksende andel, som bliver snydt på nettet. Da den handel, der foregår på nettet frem for i fysiske butikker, er stigende, har tricktyve og svindlere også fundet vej til nettet. I denne artikel kommer vi med råd til at handle sikkert på nettet.

 

Mærkelige URL-adresser

Det første, du kan gøre, når du trykker dig ind på en hjemmeside, er at tjekke, om virksomhedens navn stemmer nogenlunde overens med URL-adressen, som er hjemmesidens navn oppe i søgefeltet. Er navnene ikke ens, skal du være forsigtig og undersøge yderligere, før du handler. At navnene er ens er dog ikke en garanti for, at hjemmesiden er sikker at handle på. Nogle hjemmesider skriger dog ligefrem af, at de ikke er sikre, når de for eksempel sælger tøj, men har en URL-adresse, som hedder noget helt andet og dermed indikerer et helt andet salg. Sådanne hjemmesider anbefales det ikke, at man handler på.

 

Sikkerhed med SSL-certifikater

Et andet godt råd er at tjekke, om hjemmesiden har et SSL-certifikat. Et SSL-certifikat er et certifikat, som e-forretninger og hjemmesider, der håndterer personlige oplysninger, har for at garantere kundernes sikkerhed. På den måde er man som kunde forsikret om, at denne hjemmeside er sikker at handle på. Et SSL-certifikat kan både findes i URL-adressen eller findes som et lille symbol/logo på hjemmesiden. Når du skal kigge efter SSL-certifikatet i URL-adressen, skal du skelne mellem, om adressen er en ”http”- eller en ”https”-adresse. S’et i ”https” står netop for SSL-certifikatet, og du kan derfor hurtigt se, om hjemmesiden er sikker. Vil du finde SSL-certifikatet på hjemmesiden som symbol, så start enten med at se i toppen eller i bunden af hjemmesiden. Et eksempel er på daekonline.dk, hvor SSL-certifikatet er at finde i bunden af siden samt i URL-adressen.  

 

 

E-mærket handel

På danske hjemmesider kan du kigge efter e-mærket, som også indikerer sikker handel. E-mærket er en dansk mærkning, som sikrer sikker handel til danskerne. De virksomheder, som har e-mærket, er forpligtet til at overholde lovgivningen og følge e-mærkets retningslinjer for blandt andet betaling. Hjemmesider med e-mærket bliver løbende kontrolleret for at sikre, at de stadig overholder reglerne. E-mærket drives af blandt andet Forbrugerrådet, Dansk Industri og Dansk Erhverv og er derfor en meget troværdig mærkningsordning.

 

Stavefejl og forbrugeranmeldelser

I forbindelse med at tjekke om URL-adressen og hjemmesidens navn passer sammen, er det også væsentligt at tjekke sproget på hjemmesiden. Står det på dansk, men er fyldt med mange stavefejl og uforståelige vendinger, så skal du være forsigtig. Det kan være udlændinge, der forsøger at snyde danskerne ved at have oversat en hjemmeside med Google Oversæt. Et sidste råd er at tjekke op på, hvad andre mener om hjemmesiden, dens service, kvalitet og betaling. Der findes forskellige steder på nettet, hvor det er muligt at søge på den hjemmeside, man ønsker at handle på, for at læse om andres erfaringer med køb på siden. Er der mange negative kommentarer, som på nogle hjemmesider er mærket med rød, anbefales det, at du ikke handler her. Er der derimod enkelte røde, men et flertal af grønne, behøver du ikke at være nervøs. Ligesom i helt almindelige troværdige butikker kan nogle kunder have dårlige oplevelser, mens størstedelen har positive oplevelser.