Sørg for at tage backup

PC-sikkerhed: Backup

Backup er det sikkerhedsmæssigt vigtigste tiltag, men desværre også det, som de fleste glemmer eller bare er ligeglade med - indtil det er for sent!

Bemærk, det meste af denne side er skrevet med tanke på gammeldags backup. Jeg har tilføjet et afsnit om moderne backup i form af online backup længere nede på siden. Tjek også min sammenligning af online backup-tjenester.

Beskyt familieminderne

Efterhånden som computeren kan bruges til mere og mere, er den blevet opbevaringsplads for familiebilleder, videofilm med de små, musik og spillefilm. Men de fleste glemmer, at computeren ikke er et sikkert opbevaringssted. En lille virus er nok til at slette alle dine minder. Dyrt indkøbt musik og film skal købes igen, og du kan langt fra være sikker på, at forsikringsselskabet vil spæde til, eftersom dine købskvitteringer på computeren måske også er slettet.

Med en backup kan du altid genskabe dine data, hvis det værste skulle ske. Og det værste er ikke kun virus, hackere eller andet snavs. Det kan lige så godt være en indbrudstyv, der stjæler computeren, eller det kan være dig selv, der glemmer den bærbare i bussen.

Det værste behøver slet ikke være noget udefra kommende; din PC lever ikke evigt. Harddisken kan fx gå i stykker hvert øjeblik, det skal være, og du er ikke mere sikker, bare fordi harddisken er ny. Jeg har haft harddiske, der har kørt i nærmest døgndrift i over fem år uden problemer, og harddiske der kun har kørt en uge efter købet, før de gik i stykker.

Og så er der selvfølgelig også risikoen for, at du kommer til at slette noget ved en fejl.

Hvad skal du tage backup af

Der er normalt ingen grund til at lave en backup af dine installerede programmer. Hvis du gendanner programmerne på en ny harddisk, vil de sandsynligvis alligevel ikke virke. Det skyldes, at mange programmer er afhængige af oplysninger i registreringsdatabasen i Windows, oplysninger som bl.a. gemmes under installationen af programmet. Hvis der er tale om et købeprogram, kan du i stedet lave en backup af installationsmediet, altså cd'en, eller installationsfilen, hvis du har købt programmet over nettet.

Du skal derimod tage backup af datafiler som fx musik-filer, billed-filer, video-filer og filer med dokumenter. Datafiler som du selv opretter, eller som du downloader, gemmes sædvanligvis i mappen Dokumenter og dens undermapper.

Det vil også være en god ide at lave backup af de data, som programmerne gemmer. Det kan fx være indstillinger i programmerne, eller data som fx e-mail eller bogmærker. Programskabte data gemmes ofte i en speciel mappe og dens undermapper. I Windows XP hedder mappen Application data, mens den i Windows Vista og nyere hedder Roaming. Der er dog desværre også programmer, der gemmer deres indstillinger i registreringsdatabasen, hvor det er sværere at lave backup af dem.

Application data/Roaming er sædvanligvis en skjult mappe i Windows. Du kan finde den ved at i XP klikke på Start => Kør => skriv: %appdata% => OK. I Windows Vista og Windows 7 kan du i søgefeltet nederst i startmenuen skrive %appdata% og trykke på tasten Enter. Et backupprogram bør gøre det let for dig at finde frem til programdatamappen.

Ghost

Med ghost får du lavet en harddisk-klon

Nu skrev jeg ganske vist, at det ikke kan betale sig at lave backup af programmer. Der er dog en undtagelse. Du kan nemlig lave en backup af alt på din harddisk i ét hug ved hjælp af et såkaldt ghost-program. Backup'en gemmes i en image-fil, der indeholder en software-klon af din harddisk, så du nemt kan gendanne Windows og hele din opsætning samt alle dine data som de var, da du lavede image-filen.

Fordelen er først og fremmest, at du nemt kan gendanne alt efter en virus, spyware eller andre slemme programmer har hærget din harddisk. Eller hvis harddisken er smadret, eller din PC er stjålet.

Du kan også bruge en image-fil til at gemme en bestemt opsætning af Windows og andre programmer. Det kan fx være en fordel, hvis du altid vil kunne gendanne opsætningen, efter børn har haft adgang til din PC.

Bruger du et ghost-program vil det typisk være en god ide at bruge det sammen med et backupprogram, så du fx laver et nyt image, når du har installeret nye programmer eller foretaget større ændringer på din Windows. Mens du så bruger et backupprogram til at lave almindelig databackup i de mellemliggende perioder. Nogle Ghost-programmer kan også bruges til at lave almindelig backup.

Der er desværre også et par ulemper ved et ghost-program:
Image-filen fylder en hel del, så den kan normalt ikke være på en enkelt dvd. Nogle Ghost-programmer kan selv finde ud af at opdele imaget på flere dvd'er, men du skal i så fald selv isætte nye dvd'er under processen.
Imaget vil ofte fylde så meget, at det vil kræve en meget hurtig internetforbindelse, hvis du vil opbevare image-filen på internettet.
Image-filen indeholder også alle dine drivere, så hvis du fx har fået stjålet din PC, og du vil gendanne image-filen på en anden PC, risikerer du problemer med forkerte drivere. Det er dog normalt ikke værre, end at en reparation med Windows-cd'en kan løse problemet.

Det typiske opbevaringssted til en image-fil er på en anden harddisk i din PC eller på en ekstern harddisk.

Hvor ofte skal der laves backup

Hvor ofte skal der tages backup

Hyppigheden af sikkerhedskopiering hænger sammen med, hvor mange data du er villig til at miste. For pengeinstitutter er det af afgørende betydning, at ingen data går tabt, og sikkerhedskopieringen foregår derfor "live". Andre virksomheder kan måske nøjes med sikkerhedskopiering hver time, mens andre igen blot laver én sikkerhedskopiering om dagen.

Også for private brugere kan der være stor forskel på behovet og den indsats, man ønsker at lægge i sikkerhedskopieringen. Hvis du skriver på en roman eller redigerer familiens billeder på din PC, kan du med fordel tage backup hver time eller i det mindste dagligt, så du ikke mister for meget af arbejdet. Skaber du kun sjældent nye data, kan du måske nøjes med at tage backup en gang om ugen eller manuelt efter behov.

Hvor skal backuppen gemmes

Det er ikke ligegyldigt, hvor du gemmer din backup. Opbevaringsstedet har stor betydning for din mulighed for at bruge backuppen til at gendanne dine data. I den nedenstående oversigt kan du se, hvilke gendannelsesmuligheder du har, alt efter hvor du gemmer din backup.

Ingen backup
Hvis data slettes ved en fejl, kan du måske finde dem i papirkurven eller gendanne dem med et redningsprogram.
Formateres drevet ved en fejl, kan du måske gendanne dem med et redningsprogram.
Går harddisken i stykker, er dine data tabt.
Hvis computeren bliver stjålet, er dine data tabt.
Backup på samme drev
Hvis data slettes ved en fejl, kan du gendanne dem.
Formateres drevet ved en fejl, kan du måske gendanne dem med et redningsprogram.
Går harddisken i stykker, er dine data tabt.
Hvis computeren bliver stjålet, er dine data tabt.
Backup på et andet drev, men på samme harddisk
Hvis data slettes ved en fejl, kan du gendanne dem.
Formateres drevet ved en fejl, kan du gendanne dine data.
Går harddisken i stykker, kan du måske redde dine data.
Hvis computeren bliver stjålet, er dine data tabt.
Backup på en anden harddisk i samme computer
Hvis data slettes ved en fejl, kan du gendanne dem.
Formateres drevet ved en fejl, kan du gendanne dine data.
Går harddisken i stykker, kan du gendanne dine data.
Hvis computeren bliver stjålet, er dine data tabt.
Backup på et lokalt netværk
Hvis data slettes ved en fejl, kan du gendanne dem.
Formateres drevet ved en fejl, kan du gendanne dine data.
Går harddisken i stykker, kan du gendanne dine data.
Hvis computeren bliver stjålet, kan du gendanne dine data, forudsat opbevaringscomputeren ikke også bliver stjålet.
Backup på internettet eller en anden fjerntliggende computer
Hvis data slettes ved en fejl, kan du gendanne dem.
Formateres drevet ved en fejl, kan du gendanne dine data.
Går harddisken i stykker, kan du gendanne dine data.
Hvis computeren bliver stjålet, kan du gendanne dine data.
Backup på cd, dvd eller tapestation
Hvis data slettes ved en fejl, kan du gendanne dem.
Formateres drevet ved en fejl, kan du gendanne dine data.
Går harddisken i stykker, kan du gendanne dine data.
Hvis computeren bliver stjålet, kan du gendanne dine data - sørg for at opbevare cd'er, dvd'er eller backuptape et andet sted end der, hvor computeren står. Bliver de også stjålet, kan du ikke gendanne data.

Backup-programmer

Backup-programmer

Der findes gratis backupprogrammer, men i modsætning til mange andre programtyper, så er der ofte stor forskel på kvaliteten af de gratis backupprogrammer og betalingsprogrammerne. Så du er sikkert bedst tjent med et betalingsprogram.

Bruger du Windows Vista eller Windows 7, og er dine krav til backup ikke særlig avancerede, kan du måske nøjes med det indbyggede backupprogram, der kan lave backup til harddisken eller til DVD'er. Med Windows 7 Professional og Ultima kan du desuden lave backup til et netværk.

Vær opmærksom på, at mange betalingsprogrammer tilbyder en prøveperiode eller en prøveversion, så du kan tjekke, om programmet er nemt at bruge, og om det kan bruges til dit behov. Du bør altid afprøve et program, før du køber det, så du ikke risikerer at købe et program, som du måske alligevel ikke kan bruge. Husk også at tjekke funktionen til at gendanne data.

Du skal også være opmærksom på, at det ikke altid er muligt at lave en backup af låste filer. Nogle programmer låser deres datafiler, mens programmet kører. Det gælder fx typisk for mailprogrammer. Du kan derfor normalt ikke lave backup af dine mails, mens mailprogrammet kører. Nogle backupprogrammer løser problemet ved at lukke dit mailprogram ned, mens der laves backup, hvorefter mailprogrammet startes igen. Og andre er i stand til at låse filerne op uden at lukke mailprogrammet ned.

Af gratis backupprogrammer kan nævnes Cobian Backup. Nogle ghost-programmer kan også lave almindelige backup'er, så tjek også ghost-programmerne - det kan være en bedre løsning.

Der findes gratis ghost-programmer, der fungerer ganske udmærket, men de er typisk noget nørdede at bruge. Af gratis programmer kan nævnes Drive Backup fra Paragon (findes også i en købeudgave med flere funktioner), PC Inspector Clone Maxx og Ping.

Af købeprogrammer kan nævnes Norton Ghost, der nok er det bedst kendte ghost-program, samt FBackup fra Softland.

Online backup på internettet

Personligt vil jeg anbefale, at du vælger en internettjeneste med online backup i stedet for et gammeldags backupprogram, der brænder til DVD'er eller lignende. Med en online backup får du typisk også mange flere funktioner end med en gammeldags backup, fx dynamisk backup, så der laves backup, hver gang du ændrer en fil; versionering, så du fx kan gå tilbage til en tidligere version af et dokument; deling af en gemt fil med andre; adgang til dine gemte filer fra en fremmed computer eller en smartphone, hvis du fx lige skal bruge et bestemt dokument, mens du er til et møde ude i byen.

Vælger du online backup, skal du være opmærksom på, at mængden af data, der skal laves backup af, og hastigheden på din internetforbindelse skal stå i et rimeligt forhold til hinanden, hvis du vil kunne bruge din forbindelse til andre ting end backup.

Og endelig skal du være opmærksom på at vælge en tjeneste, der virker solidt funderet økonomisk, så du ikke risikerer, at firmaet lukker i morgen, hvorved din backup går tabt.

Vil du opbevare din backup på internettet, kan du tage et kig på en tjeneste som fx Dropbox eller Mozy Backup. Tjek også min sammenligning af online backup-tjenester.

Du vil ofte også kunne finde et backup-program som en del af en sikkerhedspakke. Nogle er af den gammeldags slags, og nogle er af den moderne slags, der gemmer data på internettet. Vær dog opmærksom på, at sidstnævnte normalt ikke tillader så mange data som de deciderede backup-tjenester som Mozy Backup og IDrive.

Du kan læse om sikkerhedspakker på forsiden, og du kan finde en række sikkerhedspakker med backup på min sammenligning af sikkerhedsprogrammer på Ludvigs Hjørne.

Til toppen af siden