Beskyt din PC mod virus

PC-sikkerhed: Virus og antivirus

En virus kan ødelægge din Windows og alle data på din PC. Et antivirusprogram er derfor et af de vigtigste programmer på din PC.

Som en rigtig virus, trænger en computervirus ind i sin vært, hvor den så begynder at formere sig og sprede ødelæggelse. Og som med rigtige virusser kan du selv gøre en del for at undgå at blive smittet.

Beskyt din PC mod virus

Den bedste vaccine er at sørge for, at Windows og dine programmer er opdaterede, så du altid har de seneste versioner og/eller fejlrettelser. Virus udnytter ofte sikkerhedshuller i Windows eller i et program til at snige sig ind, og den slags huller lukkes typisk, når du opdaterer dine programmer.

Du bør også holde dig væk fra de mere luskede steder på internettet. Det er fx sider med piratprogrammer og andre ulovligheder. Det er ganske ofte, at programmer eller filer den slags steder indeholder lidt mere, end du regner med.

Undgå også at åbne mistænkelige e-mails med vedhæftede filer, især hvis de kommer fra nogen, du ikke kender. Men vær opmærksom på, at virusmagerne også kan risikere at misbruge din kammerats PC til at sende dig en virus. Så selv hvis du kender afsenderen, kan du ikke være sikker på, at en vedhæftet fil er ufarlig.

Selv helt legitime hjemmesider kan risikere at smitte med virus, ligesom du ved en fejl kan komme til at åbne en e-mail, som alligevel ikke var fra din kammerat. Derfor er det en god ide også at have et antivirusprogram. Du skal blot være opmærksom på, at et antivirusprogram ikke er ufejlbarligt. Du skal derfor stadig passe på. Betragt antivirusprogrammet som en bagstopper, der kan stoppe nogle af de virusser, der slipper forbi dit ellers årvågne blik.

Hvis PC'en har fået virus

Hvis dit antivirusprogram finder virussen, inden den når at sprede sig, kan du bare lade antivirusprogrammet fjerne den. Virussen er et program, og den kan ikke gøre nogen skade, før den er blevet startet. I sjældne tilfælde kan en virus starte sig selv, men som regel skal den startes med et dobbeltklik som alle andre programmer.

Virussen har formeret sig

Men hvis virussen har nået at sprede sig og og inficere din PC, er der reelt kun én ting at gøre: Formatér harddisken, installér Windows, og genindlæs dine data fra din backup. Du kan nemlig aldrig vide, om virussen har gemt noget slemt et eller andet sted på din harddisk, så selv hvis du får fjernet selve virussen, kan din PC være kompromitteret.

Det er dog de færreste, der har lyst til at starte helt forfra ved at formatere harddisken, og du kan da også i de fleste tilfælde få alle rester af virussen fjernet med et antivirusprogram, men du kan altså ikke være helt sikker på, at alt er fjernet.

Hvis dit antivirusprogram finder en virus, men ikke kan fjerne den, så skyldes det sikkert, at virusprogrammet ligger og kører i baggrunden. Det kan du forhindre ved at starte Windows i fejlsikret tilstand, og derfra lade antivirusprogrammet fjerne virussen.

Hvis den samme virus bliver ved med at dukke op, selvom du har fjernet den, så gemmer den sig sikkert i Windows Systemgendannelse. I så fald skal du slå Windows Systemgendannelse fra, inden du fjerner virussen.

Højreklik på Denne computer => Egenskaber => fanebladet Systemgendannelse => sæt flueben ud for Deaktiver Systemgendannelse => klik på Ja i advarselsboksen. Husk at slå systemgendannelse til igen, når du er færdig med at fjerne virus.

Antivirusprogrammer

Antivirusprogrammer

Der findes utrolig mange programmer, der tilbyder at hjælpe dig mod virus. Både gratis programmer og købeprogrammer. Og det er ikke altid købeprogrammerne er bedre end de gratis programmer.

Der er lavet mange test af antivirusprogrammer, og det er normalt aldrig det samme program, der vinder hver gang. I én test kan et program ligge forrest i feltet, mens det i en test året efter kan ligge sidst eller midt i feltet. Du kan altså ikke altid gå ud fra, at en testvinder sidste år også er det bedste program i år, så tag den slags test med et lille forbehold.

En funktion, der især kan sløve din PC, er baggrundsskanning af alle filer, du downloader eller åbner. Det kan være fristende at slå den funktion fra, men lad være med det. Baggrundsskanningen gør det nemlig muligt at fange en virus, før den når at inficere din PC. Hvis du slår baggrundsskanningen fra og nøjes med en daglig eller ugentlig skanning, så kan antivirusprogrammet ganske vist finde virussen, men du risikerer, at den har nået at sprede sig. Og som beskrevet ovenfor, så bør du reelt formatere harddisken og geninstallere, hvis først en virus har haft frit spil.

Du bør kun benytte ét antivirusprogram ad gangen, da de kan genere hinanden, så de fx finder virus, der ikke er der. Du kan sagtens have flere antivirusprogrammer installeret og foretage virusskanninger med dem, men sørg for, at du kun har ét kørende ad gangen.

Avast Antivirus, AVG og Bitdefender er gratis til personlig, ikke-kommerciel brug. De findes desuden alle tre i købeversioner med flere funktioner. Af købeprogrammer kan i øvrigt nævnes Bullguard, McAfee og Norton. De fleste købeprogrammer kan afprøves gratis før køb, så du kan tjekke, om de passer til dit behov.

Og det vil være en god idé, at afprøve et program, inden du køber. Nogle programmer kan være ret så krævende, så de sløver din PC - især hvis den er af ældre dato.

Jeg har lavet en sammenligning af ovennævnte antivirusprogrammer samt flere andre, den kan du finde på Ludvigs Hjørne.

Bemærk, at antivirusprogrammer ikke købes som de fleste andre programmer. I stedet tegner du typisk et abonnement, der skal fornyes hvert år. Abonnementet dækker jævnlig opdatering af virusdefinitioner, så programmet også kan fange nye virusser.

Du kan også få et antivirusprogram som en del af en sikkerhedspakke; du kan læse om sikkerhedspakker på forsiden.

Falske programmer

Vær opmærksom på, at der findes falske antivirusprogrammer. De finder virus på din PC, selvom der ikke er nogen virus, og de tilbyder at fjerne den ikke-eksisterende virus - men du skal lige betale først. Nogle af dem indeholder endda selv virus eller spyware. De programmer, jeg nævner her på siden, er selvfølgelig legitime programmer.

Til toppen af siden